Telefonens historie

Siden Alexander Graham Bell oppfant den første telefonen, så har mye utvilsomt skjedd. Det at vi klarte å opprette en telefonforbindelse var et fantastisk steg for menneskeheten, og lenge før internettet kom på banen, så var dette utvilsomt den største delen av globaliseringen. Den gang var telefonen en meget enkel mekanisme som var egnet for å kontakte naboen. Stort mer enn det fikk vi egentlig ikke til. Det skulle dog utvikle seg til et samfunn der telefonlinjer lot folk kontakte hverandre innad i byer, deretter regioner og til slutt over hele landet. Naturligvis endte det til slutt med at globaliseringen fikk et skikkelig spark i rumpa når vi kunne kontakte hverandre over landegrenser. I praksis betød det at en person som for eksempel reiste til USA ikke trengte å skrive brev hjem. De kunne enkelt og greit ta opp telefonrøret og holde en hel samtale. For en fantastisk innovasjon det var for kommunikasjonen.

Fra hjemmet og til mobilitet

Allikevel nøyet vi oss ikke med å kun ha telefon i hjemmet. Vi mennesker ønsket å dra denne med oss ut i samfunnet også, spesielt når vi var på farten. Da kom de første “kofferttelefonene” godt med. Disse var simpelthen kofferten som var pakket med telefoner inni seg. Sammenlignet med dagens telefoner, så var det utvilsomt upraktisk å pakke inn en så stor telefon i noe enda større. Det står selvfølgelig i stor kontrast til de deksel vi bruker til iphone x i dag. I det hele tatt kan vi med rette kalle våre telefoner i dag for mobile. Dessuten er det på en helt annen hastighet, med en helt annen kvalitet og helt ny teknologi. Rundt om i Norges land står det i dag tonnevis med mobiltårn som ser til at vi får muligheten til å ringe hvor som helst her i landet, uten at vi blir avbrutt eller mister koblingen. Selvfølgelig skjer det fortsatt innimellom, men vi har i hvert fall forbedret det drastisk.

Hvordan ser fremtiden ut for mobiler?

Det er ikke helt godt å si hvordan fremtiden ser ut for mobiler – da hadde vi tross alt bare tatt patent og bygd disse versjonene. Allikevel er det klart at mobilene blir mer integrert med alt vi gjør. Dessuten blir hardware også sterkere. Videre er det klart at talestyring vil være en sentral del av mobilene i tiden fremover. I bunn og grunn er teknologien allerede her på mange måter, men nå er det opp til oss brukere og, ikke minst, utviklerne å finne nyttige bruksområder for teknologien. Dette handler rett og slett om å bruke innovasjonen til å skape nye innovasjoner. Det skal bli spennende å se hvor langt vi kan komme med mobilene og hvilken rolle de vil spille.